Lamb dressed as Vamp


Glunderend staat ze daar in haar nieuwe topje. Met lange krullen die speels om haar schouders vallen en de Lelli Kelly schoentjes met lage hakjes aan haar voeten. Ze weet prachtig voor zichzelf te poseren en houdingen aan te nemen waar menig model jaloers op zou zijn. Pas acht jaar is ze en ze speelt en flirt met de spiegel zoals ze op tv filmsterren met de camera zag doen. 

Lieke Lamb: "Stuur mij jouw reactie op Balance Babes..."Onze kinderen lijken steeds sneller oud, wijs en rijp te worden en daar bovendien zelf van te genieten. Met uitgesproken meningen en vaak een gecompliceerde eigen smaak zijn het veeleisende miniconsumenten geworden. Ze hebben hun eigen nieuwsvoorziening (Jeugdjournaal) hun eigen soaps (huis Anubis, Zoop) hun eigen social media spot (Hyves) en beginnen, indien ze de kans krijgen, rustig hun eigen bedrijf (kidpreneurs).
Waar ouderen hun best doen zo lang mogelijk jong te blijven, wordt de jeugd op steeds jongere leeftijd oud.

De mode-industrie volgt die trend. Zijn in Engeland de gevulde sexy kinderbikini’s -na klachten van de consument- uit de schappen gehaald, in Rotterdam schijnen ze nog gewoon in de winkel te liggen. En ze verkopen nog goed ook. Bikini’s bedoeld om meisjes van zo’n zeven jaar oud met opgevulde voorgevormde bovenstukjes er maar zo vrouwelijk mogelijk uit te laten zien als ze straks op het strand, al paraderend, tonen wat ze eigenlijk nog niet in huis hebben.

Waar trekken we de grens? In het Engels kent men de uitdrukking : mutton dressed as lamb. Hier gaat het richting lamb dressed as vamp.Veel jonge meisjes zien er, ook zonder bh-vulling, uit of ze het dubbele aantal kaarsjes op hun taart al uitbliezen. Het fenomeen op zich is niet nieuw. De beruchte Child Beauty Pageants in de VS, waar veelal gefrustreerde moeders hun dochters als barbies laten stralen, leverden al dikwijls de vraag; hoever ga je? Nou zijn dat redelijke excessen maar wie naar de prinsessen van de immens populaire Disneyfilms kijkt, ziet dat het benadrukken van vrouwelijke uiterlijkheden er al op jonge leeftijd in wordt gebracht. Net als bij de glitter en glamour partijtjes waar met een fotoshoot van de tot vrouw getransformeerde jonge meisjes, het feest compleet gemaakt wordt. Ook daar kan je nog het excuus van ‘een sprookjeswereld creëren’ aanvoeren en de kinderen in dergelijke jurken en make -up ‘verkleed’ noemen. Anders wordt het als het hun eigen echte dagelijkse kleding betreft.
Dan komt toch vlug weer de aloude discussie rondom ‘uitlokking’ om de hoek kijken. Met de angst die er in de samenleving is voor pedofielen en dergelijke, klinkt het tegenstrijdig je jonge dochters dan op deze manier een zo’n aantrekkelijk mogelijke prooi te laten zijn. Maar vind je dat je daar rekening mee moet houden dan leg je onbewust dus wel de schuld van de eventuele gevolgen bij jezelf. En dat is een enorm hellend vlak. Want voor je het weet, word je beschuldigd van het veroorzaken van aardbevingen door onzedige kledij. Zoals in Iran al gebeurde.
Dan zou je dus je kind in een boerka of zwarte kousen moeten hijsen om er op die manier (ten onrechte overigens) verzekerd van te zijn dat er niets gebeurt? Dat kan ook niet de bedoeling zijn. Maar toch: een laptop volop in t zicht achter het raam laten liggen is verzekerd, maar als je het raam open laat staan vervalt de verzekering wegens nalatigheid -al blijft de dief even schuldig. Misschien zit daar bij kinderen ook wel een bijna onzichtbare grens. Waarbij je zou kunnen zeggen dat het heel expliciet -de nadruk leggen op de geslachtskenmerken- net over die grens heengaan is..

Los van het dilemma wat voor ongure types je aantrekt door de boodschap die je naar buiten uitstraalt, kan je ook nog vraagtekens zetten bij de boodschap die je aan je dochter zelf meegeeft: Al op haar zevende is haar eigen lichaam van nature niet goed genoeg voor een maatschappij waar te vaak alles om uiterlijkheden lijkt te draaien en dient dus aangepast dan wel aangevuld te worden. Een gevaarlijke potentiële kweekbodem voor latere onzekerheid. Vooral als je bedenkt dat ook plastische chirurgie op steeds jongere leeftijd overwogen wordt…

Ik heb trouwens nog even rondgekeken; maar een opgevulde voorgevormde zwembroek voor 7-jarige jongetjes is (nog) niet in de handel…
Lieke Lamb: "Stuur mij jouw reactie op Balance Babes..."
Lieke@BalanceBabes.com

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie