BOOKS: Smeergeld : Roman van Nausicaa Marbe

Marbe - Smeergeld-1

Hoe maakbaar is gezinsgeluk? Hoe belangrijk is welvaart en vasthouden aan je illusies in crisistijd? Hoe aanlokkelijk is ontrouw en het verlies van je integriteit als de oplossing van je grote problemen zich bijvoorbeeld buiten de wet aandient?

Welkom in de tragikomische wereld van de pageturner Smeergeld, de tweede roman van Nausicaa Marbe: een roman over een familievader in een crisis, over bedrog, in de liefde en in de politiek en over moderne mores in een tijd waarin al het vertrouwde radicaal lijkt te veranderen. We gluren in Smeergeld bij wijze van spreken bij onze buren. De roman die af en toe uitwijkt naar Boekarest, Toscane, Dordogne en de Bulgaarse kust, speelt zich voornamelijk af in een welgestelde  wijk vlakbij de Haarlemmerhout. Het huis van hoofdpersoon Job van Emmerik zou zomaar het huis kunnen zijn waar de televisieserie Divorce is opgenomen. Achter die façade van modern gezinsgeluk leven we mee met mensen die het tot voor kort allemaal hadden. Gelukkig getrouwd in OSM-buurt, mooie, slimme kinderen, bloeiende carrières, riante inkomsten en dito behuizing – een reclameplaatje. Daarachter broeien het ongeluk, de valkuilen van het huwelijk, de eenzaamheid van de thuis zittende vrouw, het sloopwerk van leugens en een plaatselijke corruptieaffaire die directe gevolgen heeft voor het leven van de hoofdpersoon.

De antiheld Job, failliet en werkeloos na ontdekking van fraude, zet alles op alles om zijn huwelijk en zijn gezin bijeen te houden, en zijn vrouw een pijnlijk geheim uit zijn verleden te besparen. Maar het leven laat zich niet  zo makkelijk oppoetsen als hij dacht. De fatal attraction die hem buiten de deur zo smaakte, wil hij niet toelaten in zijn gezinsidylle. Maar de ironie is dat hij geen moment in control is: zijn voormalige minnares raakt bevriend met zijn vrouw. Zijn onmacht verandert enigszins als hij hulp krijgt uit een totaal onverwachte hoek: van een beroemde thrillerschrijfster en een louche rechercheur.

We lezen in Smeergeld over de mensen die we af en toe willen zijn, en na lezing weten we: we vrezen hen te zijn. Nausicaa Marbe zet ons een Indecent Proposal-dilemma voor: is alles te koop voor geld? Voorwerpen met een dierbare herinnering, de gezinshond, je kind? Waar ligt je grens? Smeergeld is een op het scherp van de snede geschreven zedenroman, een pageturner over de keuzes die we in het leven liever niet willen maken.

Smeergeld in de media:

Trouw: ‘Een zeldzaam knappe, briljant geconstrueerde, spannende roman. Herman Koch heeft er een geduchte concurrent bij.’

Volkskrant (4 sterren): ‘Smeergeld kun je lezen als een luchtige, maar intelligent geschreven thriller. Als zedenschets waarin een welgestelde klasse in genadeloos tl-licht wordt gezet. Als geëngageerde roman over de morele verlamming van onze samenleving. En zelfs als een liefdesroman. Knap gedaan.”

Vrij Nederland thrillergids: ‘Prachtig proza!’

Knetterende Letteren/Cultura: ‘Geestig, giftig en gelaagd. Lezen!’

Gelijk bestellen? dat kan hier !

Dit bericht is geplaatst in Books met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.