Dat dingen niet altijd van ver hoeven te komen voor ze leuk en lekker zijn bewijzen de Ardennen. Feitelijk om de hoek bevindt zich een land vol avontuurlijke en culinaire verrassingen. In een letterlijk grensoverschrijdend programma “Ardenne All Access” werken de provincies Belgisch Luxemburg, Namen en de Franse Ardennen samen en bieden zij bezoekers verschillende routes om uit te kiezen. Of je nou op zoek bent naar romantische kastelen vol geschiedenis of sportieve mogelijkheden vol uitdagingen. In de Ardennen is er veel te ontdekken, van elfen en legendes tot aan bierbrouwende abdijen en een heuse Rimbaud-route voor de fans van de dichter.
Met een kleine groep bezochten we een paar hotspots en dan is het verrassend te zien hoe je je al even voorbij Namen (Namur) gelijk in zo’n andere wereld lijkt te bevinden.
We hadden besloten zowel wat van de provincie Namen te proeven, als van het Franse deel (in een soort uitstulpsel ingesloten in België), als ook van de Belgische provincie Luxemburg. En dan van alles wat. kortom een divers programma.
Tussen Namen en Dinant ligt het Restaurant Les 7 meuses . Het is een stuk omhoog rijden, maar dan heb je ook prachtig uitzicht vanaf het riante buiten-terras. We hebben er heerlijk gegeten (natuurlijk m ogen in zo’n aardbeien streek de zomerkoninkjes niet ontbreken!) en beloofden een keer terug te komen om de sphairs (chambre panoramique, transparante bol) voor een nacht uit te komen proberen.
Maredsous
Als je halverwege de route Namen-Dinant van de weg afgaat komt je terecht bij de abdij Maredsous (plaatsje Denée)
Voor de Benedictijnse monniken van abdij Maredsous is gastvrijheid één van de belangrijkste opdrachten uit de leer van Sint Benedictus. Iedereen is er dus welkom om een stukje geschiedenis dan wel wat van het bier te komen proeven waarin volgens eigen zeggen heden en verleden samen vloeien. De abdij bestaat uit verschillende gebouwen en ruimtes. Zo zijn er gastenverblijven is er een school maar ook een winkel.
Even verwijderd van het hoofdgebouw waar je via een groot plein binnenkomt en waar het een drukte van belang is, ligt in alle rust de abdijkerk. We hebben geluk met de gids die ons erg veel over de symboliek en geschiedenis weet te vertellen. De bouw van het kerkgebouw met God als het licht. Jezus als opkomende zon. Waarbij Johannes, die hem aankondigt, de ondergaande zon symboliseert achterin de kerk. Over de symbolen van de katholieke kerk op afbeeldingen (een aartsbisschop heeft een staf met krul naar buiten, symbool van ook wereldlijke macht, de abt heeft een staf met een krul naar binnen) Maar wij krijgen ook uitleg over de architectuur en de periodes van architectuur die ook terug zijn te zien op de verschillende eurobiljetten. Over de verschillende kleding in de kerk: de zwarte pij van de Benedictijnen, de witte van de cisterciënzer monniken en de pij met puntkap van de kapucijnen (in italiaans ‘cappuccino’, ja aan de kleur van hun pij ontleedt de koffie haar naam). Maar ook over andere namen weet hij veel te vertellen. Over bijvoorbeeld de etymologische herkomst van de naam Elisabeth (El; ‘van de Heer’) en -met betrekking tot onze koning-, de combinatie van het Germaanse Willem en het Griekse Alexander.
Daarna volgt een rondleiding in de vertrekken achter de kerk. In de oostvleugel mogen we een kijkje nemen in twee prachtige zalen: de sacristie en de kapittelzaal.
Buitenlangs gaan we terug naar het hoofdgebouw. Helaas net iets te fris voor het aanwezige terras met speeltuin 😉 Maar des te leuker om binnen in alle rust te proeven van de kaas en het bier. En natuurlijk even onze slag te slaan in het winkeltje met verschillende drank en spijs.
De serene binnentuin.
De provincie Namen in Wallonië staat niet voor niets bekend als het land van de valleien. En om daar optimaal van te kunnen genieten is er dus een enorm aanbod van wandel en fietsroutes alsook paardrij-paden (zie de RAVel Routes). Of je nou helemaal wilt ‘verdwalen’ in de natuur of juist langs bezienswaardigheden en leuke restaurantjes wil komen onderweg. Het is allemaal mogelijk. En natuurlijk is de rail-bike van de Molignée heel leuk om uit te proberen. Het opstap station is dichtbij Maredsous, dus een combinatie is een strak plan en hilariteit is – ook als je bij Maredsous niet teveel bier proefde- gegarandeerd! Wij deden een wedstrijdje jongens tegen de meisjes en dat de heren als eerste aankwamen was slechts te danken aan het feit dat inhalen op de rails nou eenmaal niet mogelijk was 😉
Dinant
Ga je naar de provincie Namen dan kan je niet om de stad Dinant heen ! En bezoek je de stad Dinant dan kan je de Citadel niet missen !! Een bolwerk vol historie, boven op de rots, bereikbaar per auto (er is boven een grote parkeerplek met erbij ook een speeltuin voor de kinderen) of met de kabelbaan!
Sinds april 2014 is er in het kader van de honderdjarige herdenking van WOI een speciale “ruimte 1914” geopend. Deze ruimte heeft naast de nodige informatie ook vooral een belevings insteek en is daardoor juist ook voor de (niet te jonge) jeugd een enorme verrijking. Voor de kleintjes is het misschien te eng. Maar voor de wat ouderen is het een hele intense bijzondere ervaring.
Op de grond van de gang waar de laatste soldaten stand probeerden te houden tellen de geprojecteerde minuten af…. hoe verder je de doodlopende gang inloopt hoe donkerder en onheilspellender het wordt…..Met licht- en geluidseffecten beleef je de laatste uren als het ware zelf… benauwend…tot je teruggedrongen bent door de vijand in de ruimte aan het uiteinde van de gang… de ruimte waar geen uitgang meer is.. waar je weet dat het wachten is op t onvermijdelijke…
Maar natuurlijk is er ook het wapenmuseum en veel informatie over andere perioden in de geschiedenis.
Bijzonder is nog de scheve ruimte, die je via een trap bereikt en waar je letterlijk en figuurlijk even helemaal uit het lood bent. En de nagebouwde levensechte loopgraaf. Waar je, net als in de eerdergenoemde gang, de spanning maar ook de angst echt kan inleven.
Het uitzicht vanaf de Citadel is fenomenaal. Door de raamgaten maar vooral vanaf het grote uitkijkplateau.
Behalve dat je in Dinant de Citadel kunt bezoeken, de grot ‘La Merveilleuse’ bezichtigen of een rivierboot kunt pakken, is Dinant ook de stad met de koperen stem! Beroemd om het bewerken van koper is de stad ook de geboorteplaats van Adolphe Sax (1814-1894), uitvinder van de moderne saxofoon. Het is dan ook een echte jazz-stad. En de saxofoons zijn overal in de stad terug te vinden.
Natuurlijk zijn in Dinant ook de nodige leuke en lekkere eetgelegenheden. Zoals bijvoorbeeld Le Jardin de Fiorine waar we een heerlijke maaltijd genoten.
Aan de overkant van het water met prachtig uitzicht op Dinant en de schuin tegenover gelegen Citadel bevindt zich het slotklooster van Dinant, La Merveilleuse. Niet zo heel lang geleden nog daadwerkelijk in gebruik als nonnenklooster nu omgebouwd tot luxe hotel. Met een bijzondere architectuur. Een prachtige eetzaal en mooie grote ruimtes. En – al werd er in dit klooster geen bier gebrouwen- als extra bonus een heus Bier museum in wat eens de kapel was: Maison Leffe. Een interactieve tentoonstelling met schermen waarop je verschillende keuzemogelijkheden hebt. Uitleg over het proces en ruiken aan de verschillende producten die Leffe gebruikt om zijn speciale bieren te brouwen. Aan het eind is er natuurlijk de mogelijkheid verschillende bieren te proeven.
In de plaats Lavaux Sainte-Anne ligt één van de mooiste kastelen van Wallonië. Château de Lavaux-Sainte-Anne , ooit als verdedigingswerk ontstaan vanuit 1 grote toren, ligt niet op een berg maar midden in het ‘vochtige gebied’. Opvallend is verder de rondlopende toegangsweg voor de poort. Hierdoor kon een stormram minder makkelijk en krachtig tegen de poort aangebeukt worden. Maar door de stenen uitstulpsels aan de zijkanten werd voorkomen dat vriendschappelijke koetsen uit de bocht vlogen en er onnodig assen braken. Mooi is de in de Renaissance opengebroken burchtmuur waar nu een pilaren gallerij is. Om minder donker opgesloten te zitten maar meer contact te hebben met de wereld.
Binnen in het kasteel zijn nog scenes te zien van hoe het er in het dagelijks leven van de 17e en 18e eeuw was. Er is de kapel, prachtig marmer (zwart van Dinant en rood van Rochefort) en 1 van de torens kan beklommen (de toegang is via de eerste verdieping, want uit verdedigings-overwegingen liep het niet door tot aan de begane grond). De Jacobs schelp boven de deur laat zien dat het kasteel op de route naar Santiago de Compostella ligt. Het kasteel heeft een leuk winkeltje waar je terecht kan voor een bijvoorbeeld een katapult maar ook voor zwijnen- en (dam)hertenhuiden.
Naast Namen werden ook de Franse Ardennen (II) en de provincie Belgisch Luxemburg (III) bezocht. (Deel III verschijnt binnenkort op deze site).