Na de nodige bezienswaardigheden in het Belgische deel van de Ardennen te hebben bezocht aan de hand van de uitgezette routes, staken we de grens over naar Frankrijk. Een strook ingeklemd tussen Belgische grondgebied. Met dus natuurlijk ook veel wederzijdse invloed en gedeelde geschiedenis. (foto’s zijn groot opklikbaar)
GIVET
Vlakbij het Belgische Dinant ligt het Franse Givet. Het bevindt zich in het noordelijkste puntje van de Franse Ardennen waar de Maas (La Meuse of Moûse) Frankrijk verlaat om België binnen te gaan en is één van de weinige plekken in Frankrijk waar Waals wordt gesproken.
In de gehele Maasvallei en dus ook hier neemt de Maas een dominante rol in. Er zijn mooie paden vlak langs de rivier en voor de bezoekers natuurlijk ook de nodige vaarmogelijkheden.
Het Fort van Charlemont is het laatste architectonisch overblijfsel van de militaire kunst van de 17e eeuw in het noorden van Frankrijk. Deze citadel werd gebouwd in 1555 door Karel V, en werd versterkt door Vauban in de 17e eeuw. Het fort ligt op de FortenRoute maar kan helaas momenteel niet bezocht worden. Er zijn plannen om dit in de toekomst wel mogelijk te maken.
Behalve een prachtig stadhuis, bevindt zich in Givet ook het Europees Centrum van Ambachtelijke Kunst.
In de muren van de huizen van Givet kom je volop de blauwe stenen tegen die zo typisch zijn voor de streek van Givet waar de blauwe hardstenen worden gewonnen. Het centrum is flink gerestaureerd en de stad, opgebouwd als een halve cirkel tegen de Maas aan, wordt zo meer en meer in oude glorie hersteld. In de stad bevindt zich een schattig winkeltje waar ze een immens aanbod van de meest exotische soorten thee hebben (logischerwijs sloeg ik even wat Champagne-thee in) maar waar ze ook de blauwe stenen “Pierres bleues” in de vorm van chocola verkopen. Natuurlijk moesten we even proeven. En werden er flink wat zakjes ingekocht 😉
Opvallend ook zijn de mini steegjes die in het centrum dienden als vluchtmogelijkheid voor de bevolking als ze werden aangevallen.
KASTEEL VAN HIERGES
Het fort van Givet mocht dan weliswaar niet bezocht worden, het kasteel van Hierges mocht dat wel (voor een rondleiding wel even reserveren). Al is het helaas voor een groot deel vergaan, toch roepen de ruïnes (juist daardoor misschien wel) een extra romantisch beeld op. Ruïnes zijn per definitie zoveel mooier dan welk mooiste gebouw ook, alleen al vanwege de verbeelding en het verdwalen in de geschiedenis. Dwalend door wat eens zalen aangrenzend aan de torens moeten zijn geweest, is er geen krachtige fantasie voor nodig om je in te beelden hoe het hier eens was. We hadden het geluk dat het kort ervoor had geregend, waardoor het groen van een prachtige kleur was! Het landgoed wordt momenteel stevig opgeknapt. Zo ook het grote landhuis wat op het terrein staat. Op het terrein bevinden zich verschillende stukken groen, op verschillende plateaus, zoals een stuk formele Franse baroktuin maar ook een meer romantisch stuk met trappetjes, met beelden en met een prachtig uitzicht over het landgoed.
LA TABLE DU PAYS IN HARGNIES
In ‘La Table du Pays‘ genoten we van typische streekgerechten. Vele soorten worst, kaas en natuurlijk de nodige wijn. Je bent in Frankrijk of je bent het niet.
Monthermé, Roc la Tour, Bogny-sur-Meuse
Eén van de verschillende routes die zijn uitgezet, is de Legendenroute. Het mystieke boslandschap leent zich natuurlijk uitstekend voor allemaal spannende verhalen. Zo gaat er de legende van het ontstaan van 3 bergrotsen uit drie ontrouwe dochters van de graaf. Zij bedrogen hun echtgenoten, ridders van Hierges die op kruistocht gingen om Jeruzalem in te nemen. En als straf voor hun verraad van de liefde moeten ze daar nu voor eeuwig onbeweeglijk en wenend staan. Kijkend naar reizigers die voorbij varen…Wees op je hoede als je erlangs vaart !
Hieronder beschreven in het gedicht van Darcremont:
Un beau matin d’amour, le compte de Rethel
En son manoir reçut trois preux, les fils de Hierges;
Les filles du comtes étaient trois blondes vierges,
Qui promirent aux preux un amour immortel.
Avant leur pauvre amour, les trois preux sur l’autel
Avaient juré d’aller combattre en Palestine.
Ils partirent un soir, la croix sur la poitrine,
A leurs dames laissant la garde du castel.
L’amour chasse l’amour, quand l’oubli se prolonge,
L’amour, l’amour félon chassa l’amour juré ;
Mais voilà qu’une nuit, dans le castel muré,
Une terreur passa, comme un horrible songe.
Dans le ciel noir immense, il planait des lueurs ;
De la terre profonde, il montait des clameurs,
Dans l’enfer où pleurait une lugubre plainte.
Les Croisés avaient pris Jérusalemn, la sainte.
Tandis que dans les bras de leurs amants peureux
Les dames du castel ont trahi les trois preux,
Autour du Saint-Sépulcre, à la lueur des cierges,
Sont ensemble à genoux les trois preux, fils de Hierges.
Mais de dure façon, le Seigneur les vengea ;
Sans pitié, pour toujours, la nuit même il changea
Les dames du castel en trois roches énormes
Qui dressent à jamais leurs trois spectrales formes.
Sur la Meuse, depuis, tristement nuit et jour,
Que renaissent les fleurs, qu’elles s’ouvrent ou meurent,
Les Dames du castel, les traitresses d’amour,
Immobiles rochers, éternellement pleurent.
ROC LA TOUR
Een andere prachtige legende vind je bij Roc La Tour. Een grillige rotsformatie bij Monthermé met prachtig uitzicht op de Maas en Semoy vallei. De legende vertelt over een verarmde edelman, wanhopig verliefd op een schone dame, die zijn ziel aan de duivel verkoopt mits die voor het kraaien van de haan een prachtkasteel op de rots bouwt, waar de edelman de vrouw dan mee kan imponeren. De duivel gaat ’s nachts als een waanzinnige te keer om er iets geweldig indrukwekkends van te maken, maar door een te vroeg gewekte en kraaiende haan haalt hij zijn toezegging net niet. Uit woede vernietigt hij alles wat hij die nacht had gebouwd en liggen er overal grote stukken steen verspreid de berg af.
De rotsen zijn vanuit Monthermé makkelijk met de auto te bereiken (laatste stukje te voet) Je kan er ook komen via een meer uitdagende route van de klimrotsen van La Roche aux Corpias (half uurtje ongeveer).
Het is een prachtige plek die uitdaagt tot klimmen. Wat er (onder begeleiding) dan ook veel gedaan wordt. Ook was het voor de heren de ideale plek om nog even stoere springfoto’s te maken. Ik zelf vond dat de wijn bij de lunch net iets te veel was geweest om me hier ook aan te wagen .
BOGNY-SUR-MEUSE : DE VIER HEEMSKINDEREN
Overal in de Ardennen zijn de verhalen van de vier Heemskinderen te vinden. Maar in Bogny-sur-Meuse kan je daadwerkelijk het standbeeld zien van de vier zonen van hertog Aymon die met hun paard Beiaard eeuwig op de vlucht zijn voor keizer Karel. Vanaf Chateau-Regnault leidt een bospad naar het uitzichtpunt. Langs de route staan leuke borden met de verhalen.
Bij het verderop gelegen uitkijkpunt La Roche aux Sept Villages kunt u het standbeeld (het blauwe cirkeltje op de foto hieronder) nog eens uit de verte bekijken evenals de berg-ruggen die eigenlijk de vier broers zouden zijn…..
CHARLEVILLE-MEZIERES
Charleville-Mézières is de hoofdstad van de Franse Ardennen en tevens de hoofdstad van de Marionettenkunst! Eén keer in de twee jaar in september nemen hier de marionetten en poppen de stad over. De traditie ontstond in de tweede wereldoorlog toen een gezelschap de poppen gebruikte om dingen over de wereldsituatie te zeggen waarmee ze zelf niet weg zouden komen. In 1961 nodigen ze anderen gezelschappen en marionetten liefhebbers uit in de stad ter ere van hun twintigste verjaardag en daarmee werd het festival geboren. Tien dagen lang zijn tot middernacht volop voorstellingen te zien. Amateurs in de straten en professionals in de theaters. De genodigde spelers worden naar goed gebruik ondergebracht bij de bewoners van de stad. Desalniettemin zitten de hotels overvol vanwege de vele bezoekers dus op tijd reserveren is aan te raden. Het eerstvolgende festival zal in sept. 2015 plaatsvinden. Charleville heeft inmiddels zijn eigen internationale marionetten instituut,waar opleidingen worden gegeven en dat bekend staat als beste ter wereld. Mooi is ook het Horloge Monumentale du grand marionettiste, waarvan het personage alleen een hoofd en voeten zichtbaar zijn onder en boven een huis en dagelijks (tussen 10 en 21) ieder heel uur een gedeelte gespeeld wordt uit de legende van de vier Heemskinderen.
Centraal in de stad ligt het prachtige Place Ducal met fontein. (127 bij 90 meter). Het beeld van Charles de Gonzague (de stichter van de stad) dat ooit – om hem te eren – op het plein was neergezet ter vervanging van de fontein, is nu toch weer omgewisseld voor de fontein en naar het eind van een winkelstraat verplaatst.
ARTHUR RIMBAUD
Charleville-Mézières is niet enkel de stad van de marionetten, maar zeker ook die van de dichter Rimbaud. De eigenzinnige Arthur Rimbaud werd hier geboren en is hier begraven, maar was zelf niet zo gek op de stad, zacht uitgdrukt. Hij schoomde ook niet zijn afkeer ervan te delen en zijn heil elders te zoeken. Dat heeft de stad er niet van weerhouden Rimbaud toch in de armen te sluiten en hem op verschillende plekken te eren. In de stad is een Rimbaud-wandeling te volgen die o.a. langs Rimbauds standbeeld, zijn geboortehuis, het Rimbaud-museum en zijn graf voert.
De rebelse dichter, die met vermeend minnaar en inspiratiebron Paul Verlaine rondtrok, is langs een 150 km lange Rimbaud-Route te volgen. Deze voert onder andere langs Rimbauds geboorteplaats Charleville-Mézières, het gehucht Roche (waar Rimbaud aan Une saison en enfer gewerkt zou hebben en zijn moeder een boerderij bezat), Réthel (waar Verlaine lesgaf), Juniville (absintcafé) en Coulommes (waar Verlaine woonde).
Charleville heeft ook zijn eigen Rimbaud museum. Momenteel is deze in verband met herinrichting nog even in een beperkte ruimte. Hier zijn onder andere de originele reiskoffer van Rimbaud en reproducties van manuscripten te zien. In de stad is ook zijn voormalig ouderlijk huis te bezoeken (Quai Arthur Rimbaud, 7 in Charleville). Iedere kamer in dit huis is ingericht naar een stad waar Rimbaud verbleef.
Hotel ‘Le Dormeur du Val’ (De Slaper in het Dal) is vernoemd naar het beroemde gedicht van Rimbaud en je komt de dichter ook overal in het kunstzinnig ingerichte gebouw tegen. Viel mijn kamer wat betreft kleurcombinaties (zwart-wit) nog wel mee, er waren ook kamers met erg creatieve muurbedekking. Zowel wat betreft stijl als kleur. En ook wat betreft vormgeving… boeken aan stangen en half uit de muur komende lampen. Natuurlijk kon er niet geslapen worden voor ik alle knoppen van het kastje (aan draaibare stang die over het bed kon worden getrokken) had uitgeprobeerd. En heerlijk luxe om ’s morgens vanuit je bed met een druk op de knop de gordijnen te openen.
Gegeten werd er onder andere bij Le Table d’Arthur. Een specialiteitenrestaurant dat goed verborgen achterin een steegje zit (maar gelukkig staat er op de straat een duidelijk bord). En ondanks dat er volop wifi was zag ik op de foto’s dat ik toch kennelijk erg aandachtig heb zitten luisteren naar de gesprekken en mijn telefoon nauwelijks heb aangeraakt…nou ja om al het lekkers te fotograferen…dat wel natuurlijk! 😉
SEDAN
Met zijn 35.000m2 is Sedan één van de grootste Middeleeuwse vestingkastelen van Europa. Behalve zeer groot is dit gebouw op fortenroute ook zeer goed onderhouden.
Het werd rond 1420 opgericht, maar onderging talloze aanpassingen en uitbreidingen met vestingsmuren, torens en bastions. De heren van Sedan, vazallen van de koning van Frankrijk, verwierven hun onafhankelijkheid rond 1547 en in 1584 werd de status van vorstendom toegekend door Hendrik III.
Naast de talloze spannende verhalen zijn ook de bouwkundige weetjes erg leuk. Een wenteltrap in een rechtsdraaiende spiraal is niet zomaar. De meeste mensen zijn immers rechtshandig en zo ook de aanvaller die de trap opkomt en zodoende weinig slagruimte voor zijn zwaard heeft.
In vredestijd liet men de slotgracht leeglopen en diende deze als speciaal speelterrein voor het kaatsspel. Vanuit het franse tenez (oorspronkelijk gespeld als ’tenetz’), dat vangen betekent, komt de huidige term tennis! Op de plek van de oorspronkelijke slotgracht bevinden zich nu overigens ondergrondse zalen.
Er is een prachtige tentoonstelling van ridder-uitrustingen door de tijd heen. In het kasteel is echt veel moeite gedaan om op verschillende plekken met poppen bepaalde scenes neer te zetten. Mooi uitgevoerd! Iets dat zeker (met name natuurlijk ook voor kinderen) bijdraagt aan de beleving.
Sowieso is er moeite gedaan het fort voor kinderen aantrekkelijk te maken met leuke vraag- en doeborden en bijvoorbeeld ook de mogelijkheid zelf met houten blokken een boog na te bouwen (jaja ook mij lukte het 😉
Naast Namen (I) en de Franse Ardennen (II) werd ook de provincie Belgisch Luxemburg (III) bezocht. Dit derde deel verschijnt binnenkort op deze site.