Avontuur in de Ardennen III
(Belgisch Luxemburg)

Na Namen en het Franse deel van de Ardennen bezochten we ook nog de Ardennen in de Belgische provincie Luxemburg. (plaatjes zijn opklikbaar)

CORBION TABAKASMUSEUM

sigarenIn het tabaksmuseum van Corbion lijkt de tijd niet alleen figuurlijk en soms iets te letterlijk te hebben stilgestaan. In de kelder onder het winkeltje waar van alles en nog wat wordt verkocht, bevinden zich verschillende ruimtes. Een ervan bevat een bonte ruime verzameling van diverse objecten die linksom of rechtsom iets met roken te maken hebben. Allerhande pijpen, gedroogde tabaksbladeren, asbakken, aanstekers, reclameborden, oude sigaren dozen, waterpijpen enz. Er speelt ook een wat gedateerde video (van zo’n 20 jaar terug) waarin uitleg wordt gegeven over de tabaksteelt en het verwerkingsproces ervan. Al associeer je België niet direct met dikke sigaren leer je hier dat er rond de Semois de nodige tabak wordt verbouwd en de producten zelfs internationale faam genieten bij buitenlandse sterren als Johhny Depp, die hier zijn rookstokken bestelt. Naast de expositie ruimte is ook een productieruimte waar verschillende machines staan en gedemonstreerd worden. Voor mensen met grote interesse of voorliefde voor tabak is het leuk maar het hele gebeuren kan een opfrisbeurt gebruiken.

 

ROCHEHAUT

Als u Rochehaut-sur-Semois (zo’n 15 km van Bouillon) binnenrijdt kunt u niet om het prachtige uitkijkpunt over Frahan heen. Een stuk lager ingklemd tussen het water.

rochehaut

Behalve de nodige wandelroutes en een treintje waarmee u een bezoek aan het dierenpark kunt brengen, is er in het dorpje zelf volop gelegenheid heerlijk te ontspannen.

rochehaut 1Wie de plaats bezoekt kan niet om de familie Boreux heen. Michel Boreux (hij geniet enige bekendheid ook vanwege zijn kookboeken en tv optredens) maakte samen met zijn vrouw Patricia van de boerderij van zijn ouders een goedlopend hotel-restaurant : Auberge de la Ferme, met congreszalen, hotelkamers, een wijnkelder, een winkel met streekproducten, een landbouwmuseum en een dierenpark met treintje.

In de riante wijnkelder trakteert Michel (zie hier zijn youtube kanaal) ons op diverse lekkernijen en neemt hij zelf het mes ter hand om ons te laten proeven van de ‘produits du terroir’.

rochehaut2

Bij de overheerlijke maaltijd is er een hoofdrol weggelegd voor het vlees, maar dat weerhoudt ons er niet van om ook quinoa en zelfs viooltjes te eten 😉

rochehaut4

De prachtige kamers en vooral ook het luxe bad maken dat ik hier best meerdere dagen had willen doorbrengen.

rochehaut5

Fascinerend om te zien hoe de familie van het hele dorp een goed lopend ontspanningsoord heeft weten te maken met verschillende elkaar versterkende faciliteiten zoals restaurants, een taverne, chalets, een wellness center en een winkel volledig toegespitst op de producten uit de streek. Dat er daar dan kaarten van Michel en zijn gezin verkocht worden als waren ze de koninklijke familie, is dan eigenlijk ook nauwelijks verbazingwekkend.

rochehaut6

 

HET KASTEEL VAN BOUILLON

bouilliion

Als ik ergens gek op ben is het wel op geschiedenis en ronddwalen in oude gebouwen, ruïnes of kastelen. En als dat ergens mooi kan is dat in het kasteel van Bouillon. Werkelijk een van de meest prachtige kastelen die je kan hebben. En het uitzicht vanaf de toren is magistraal. En het Bouillon bier niet te versmaden! Het kasteel heeft binnen no-time mijn hart veroverd.

bouillionoverzicht

Een van de hoogtepunten is zondemeer de prachtige vogelshow die je er kan bekijken.

birds2Keurig in het Frans en in het Nederlands wordt er toelichting gegeven terwijl de vogels al vliegend hun pracht laten zien. Al zag ik in mijn leven behoorlijk wat vogelshows, ik was werkelijk onder de indruk van de manier waarop ze hier de dieren lieten zien. Daarbij hielp het ‘decor’van het kasteel natuurlijk ook enorm. Ook mijn camera kreeg er geen genoeg van 😉

Screenshot_2014-05-14-16-16-07

bouillon birdsOok in het kasteel van Bouillon is moeite gedaan om de beleving met aangeklede poppen nog realistischer te maken. Voor kinderen en pubers is het een echte aanrader.

bouillion poppenMaar het zijn vooral de gangen, trappen en ondergrondse sluiproutes die zorgen dat je je even helemaal los kan maken van het ‘hier en nu’, zeker als je erin slaagt de groep waarmee je bent volledig kwijt te raken. (jaja ik kreeg het voor elkaar:) Bijna jammer dat ik ze, na de nodige omzwervingen, weer terugvond.

bouillion gangen

LES CHOCOLATS D’EDOUARD 

choco1

Dat het maar goed ook was dat ik de groep terugvond, bleek nadat we bij het volgende adres stopten: In Florenville zit de prachtzaak van Edouard Bechoux; ‘Les Chocolats d’Edouard‘ die geheel in het teken staat van jawel: chocola.

choco bierchoco2

 

We maakten kennis met de chocolade ambassadeur en vakman die meerdere prijzen won, Edouard Bechoux en met zijn vrouw en mochten verschillende chocolaatjes proeven in combinatie met (!!) verschillende soorten bier! Bier zou niet het eerste zijn waar ik aan zou denken, maar de combinaties waren bijzonder lekker! We kregen ook uitleg over de cacaovruchten en -bonen en de verschillende soorten chocola. En natuurlijk veel proeven!

choco3

Na het nodige proefwerk mochten we ook nog even mee de choco-keuken in en kregen we een prachtige demonstratie hoe je met chocola op een ijs en ijskoude plaat (-20 graden Celsius) de meest mooie chocolade decoraties kan maken. Geweldig om te zien met wat een handigheid en routine dat gaat! En zijn shirt zo verzekerde hij ons blijft moeiteloos meerdere dagen smetteloos wit. Iets zegt me dat ik hem dat nooit na zal kunnen doen.

 

choco maak

 LA ROSERAI 

rosa8

In Lacuisine, deelgemeente van Florenville, ligt hotel La Roserai, waar overnacht werd. Er werden eendjes geteld (het hotel heeft een grappige bonte verzameling;) en heerlijk gegeten.

rosa etenrosa

De volgende ochtend werd er in de omgeving een heerlijke wandeling gemaakt. Onder andere langs de Semois.

rosa4

 

ABDIJ VAN ORVAL

orval

orval2

Eén van de meest bekende abdijen op de abdijenroute is ongetwijfeld de Abdij van Orval en niet in de laatste plaats vanwege het bier dat daar gebrouwen wordt. Echt trappistenbier, dat alleen zo mag heten als het daadwerkelijk binnen de muren van het klooster gebrouwen wordt (er zijn maar tien zulke brouwerijen op de wereld). Wat als gevolg heeft dat de beperkte ruimte ook voor een beperkte productie zorgt. Maar Orval heeft veel meer te bieden dan bier. Zo is er een kruidentuin, een beeldentuin, een kaasmakerij en kan je er op retraite gaan, een bepaalde periode de rust zoeken (ssttt in nood is er wifi aanwezig;) en op verschillende manieren kennismaken met het geloof, dan wel je geloof verdiepen. Maar ook een kort bezoek is de moeite waard, Er zijn rondleidingen en er zijn de prachtige ruïnes van de oude Cisterciënzerabdij.

orval oud

Volgens de legende zou het klooster opgericht zijn uit dankbaarheid door Mathilde van Toscane nadat een vis haar verloren ring uit het water terugbracht. Zij doopte het gebied toen: vallei van het goud (Val d’or=> Orval).

orval2

 

Al is het bier dan beperkt verkrijgbaar, er is wel een mooi uitgevoerd museum waarin het hele bierbrouwproces wordt uitgelegd. Op een toegankelijke moderne manier wordt de bezoeker meegenomen door alle brouwfasen. Verder is er een mooie verzameling van Orval-attributen. Zoals de verschillende logo’s door de jaren heen, de verschillende soorten bierglazen etc. Ook is er een schaalmodel van het hele complex voorzien van braille tekst, zodat blinden en slechtzienden de ‘plattegrond’ kunnen voelen.orval bierDe daadwerkelijke brouwerij is niet zomaar te bezichtigen. Deze is zeer beperkt toegankelijk. (2 dagen per jaar die altijd in korte tijd volgeboekt zijn) In de winkel kun je het moeilijk verkrijgbare bier nog wel gewoon krijgen. Alleen de consumentenvariant overigens (de wat lichtere variant voor de paters kan je enkel drinken als je er op retraite bent). Verder kan je er, naast allerhande souvenirs, ook kaas kopen en stripboeken over het ontstaan van het klooster.

orval kado

AL PELE

De afsluitingslunch van een heerlijke Ardennen reis hadden we in Al Pele. Een gezellig lokaal restaurantje met gerechten ‘uit het pannetje’, alwaar we lol hadden om de moederdagroos die ik van Marcel kreeg aangeboden (vraag maar niet verder) en de wel erg lage wc-deur. Maar daarna genoten we van een heerlijke stevige lunch, vastbesloten gauw weer terug te keren naar de Ardennen.

lunch

Zie hier het verslag van Ardennen I (Namen) en Ardenenn II (Frankrijk).

Dit bericht is geplaatst in Lieke Lamb, Travel met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.