Vergroeid met je telefoon, verslaafd aan je mobiel…Een overhyped luxeprobleem of een wezenlijke uitdaging om mee aan de slag te gaan?
Of ik een dag zonder mobiel zou kunnen, vroeg de man van telecom provider Ben aan de telefoon. “Alles kan, maar wil ik het?” dat is de vraag! Als redelijke DigiJunk houd ik mezelf voor dat het gebruik van mijn mobiel nog steeds een bewuste vrijwillige weloverwogen keuze is. En al weet ik best dat het hier en daar iets minder zou moeten, laat ik me dat niet graag door anderen vertellen. Ik bepaal zelf wel wanneer ik even offline ga. Daarbij ben ik mezelf en anderen er niet of nauwelijks mee tot last. En vind ik een dag expres niet op social media gaan, zoiets als opstaan en met jezelf afspreken die dag met niemand een woord te wisselen, wie je ook op straat tegenkomt.
Infobesitas en Sociobesitas zoemen als termen al enige tijd rond in het medialandschap. Ik noem ze ook regelmatig in mijn lezingen. Zo ook het feit dat we in een dag meer info verwerken dan onze grootouders in een jaar. En dat er mensen zijn de die grote hoeveelheid informatie niet makkelijk verwerkt of beperkt krijgen. In verschillende kranten en tijdschriften waaronder de LINDA en de Telegraaf VROUW mocht ik al meepraten over het “Social Detoxen” waarbij je een periode even helemaal offline gaat. Bewust even aandacht voor het hier en nu, buiten je telefoon en de enorme hoeveelheid “non-friends”aldaar. Richard deed al eens zijn zegje erover in het AD. (zie hier en hier het hele artikel). Er zijn ook twitteraars die (meestal met heel veel bombarie) aankondigen er volledig mee te kappen. De meesten zijn binnen no time weer terug.
‘You can check out any time you like , but you can never leave.’
Feit is dat de mobiel een steeds grotere plek inneemt in ons bestaan. Het is onze nieuwe ‘BFF‘ (Best Friend Forever) waar we allang niet meer alleen mee bellen (sterkter nog, dat doen we er nauwelijks meer mee) maar vooral volop schriftelijk op communiceren, alles op opzoeken en alles op bewaren wat er zoal aan informatie te bewaren valt. Van agenda’s tot medische gegevens. En we maken er foto’s en selfie’s mee (nog nooit was er een generatie zo bewust van hoe ze er op fotos uit -kunnen- zien). (En ja selfies bij bv een begrafenis, een doodzieke oma of bij een dakloze ed vind ik ook bizar!) Maar dat mobieltjes per definite de schuld zijn van niet sociaal gedrag ben ik oneens.
Ik ben er van overtuigd dat het gebruik van mobieltjes (en latere verschijningsvormen zoals bijvoorbeeld de google glass) zichzelf uiteindelijk prima reguleert, op welke manier dan ook. Uit de Verenigde Staten komt het Phone Stack spel, waarbij je tijdens een etentje allemaal je mobiel in t midden legt en wie als eerste zijn phone pakt, moet ook de rekening oppakken. Een stukje extremer zijn de restaurants die het gebruik van mobieltjes verbieden. Niet zozeer het bellen, alswel het fotograferen ermee. Op scholen wordt volop gediscussieerd over het waar en wanneer van de telefoon en ook bij bedrijven hoor ik regelmatig de vraag hoe bereikbaar je nou eigenlijk moet zijn. BMW vindt bijvoorbeeld dat de werknemers in het weekend prima onbereikbaar mogen zijn.
Het is dus best nuttig af en toe naar de ‘etiquetten’ als ook de gebruiksintensiteit ervan te kijken. Als heel de wereld in de stress schiet omdat whatsapp er even uit ligt en als er in Japan serieuze programma’s ontwikkeld worden om kinderen af te laten kicken van het internet, hen los te weken van hun scherm-fascinatie en weer in contact te brengen met real life, kan een beetje contemplatie wellicht geen kwaad. En nee, ik ga niet social detoxen (hoe aanlokkelijk dit eiland aanbod ook lijkt) maar 1 dagje zonder moet kunnen. En dus deed ik mee met #Benevenuit de mobielloze zondag.
Lees hier het artikel in de Telegraaf.
Lees hier het artikel in het AD en hier een iets later artikel AD.
Lees hier Glamorama die er ook aandacht aan besteedde 😉
Als ook RTLnieuws.
en het AlwaysWith blog
Er waren ook mensen die zich opwonden over de actie , onder andere hier.
En er was het video-interview voor de Telegraaf.
Enfin Halina deed mee
En ik deed ook mee. Beviel het? Ach ik was wel vaker offline en zeker in het weekend maak ik mn phone altijd al ondergeschikt aan het gezin. Veel moeite kostte het niet gelukkig. Je kan prima leven zonder de hele tijd online te zijn.
Maar of ik dat ooit ook weer wil….