Bij onze wekelijkse trendsverwachting bij Paul van Liempt op BNR Nieuwsradio mocht ik (zonder Richard helaas) deze week iets vertellen over duurzaam voedsel. Blijft suiker? Blijft vlees? En gaan we met zijn allen aan Baobab-poeder, Gojibessen, Tarwegras, Insecten en Quinoa-zaden? Luister het item hier terug:
Hieronder heb ik voor de geïnteresseerden een paar linkjes verzameld naar artikelen en meer info: (actuele aanvullingen bovenaan)
WHO halveert aanbevolen hoeveelheid suiker
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat de maximaal aanbevolen hoeveelheid suiker halveren. Een volwassene zou niet meer dan 25 gram suiker, zo’n zes theelepels per dag, moeten gebruiken.
Het voedingscentrum waarschuwt voor een te groot enthousiasme mbt de zogenaamde superfoods.
De Nederlander trapt er niet in, is de insteek op de site van het gezondheidsnet
Reactie bij Giel Beelen #superfoods
Teun van de Keuken in One World: Quinoa Gate
Ban Ki-Moon en Yotam Ottolenghi, bedankt! In Quinoa- producerende landen zelf kunnen veel mensen dit voedsel inmiddels niet meer betalen
Annemieke Ruggenberg op deJoop.nl: De bittere nasmaak van het wonderzaad Quinoa
Nooit eerder kwam ik zoveel tegenstrijdigheden tegen.
Nederlander gooit iets minder voedsel weg
Maar nog altijd zo’n 47 kilo voedsel…
Nederland beste voedselland
In geen land ter wereld is de voedselvoorziening zo goed geregeld als in Nederland, vindt Oxfam Novib.
Wereldorganisatie voedt aversie tegen suiker
Michelle Obama heeft het tot haar kerntaak als first lady gemaakt om overgewicht onder de Amerikaanse jeugd terug te dringen. Daarnaast probeerde Michael Bloomberg het afgelopen jaar, toen hij burgemeester van New York was, tevergeefs de plus size colabekers te verbieden per wet.
Suiker, het nieuwe roken
Action on Sugar wil de consument bewust maken van het hoge suikergehalte in zijn voedsel, maar lobbyt ook bij de overheid en de voedselindustrie om onnodige suikers uit het eten te krijgen.
Is Speltbrood een hype?
Zolang spelt nog niet opgepakt is door ‘het grote geld’ en de veredelaars ermee aan de slag gaan, ontsnapt spelt hieraan en is het inderdaad nog het oergraan wat veel voedingsstoffen bevat.
Amaranth.The Next Superfood Grain (And It’s Gluten-Free!)
This ancient grain-a staple of the Aztecs-was nearly forgotten about, but amaranth is now having a long-overdue resurgence, primed to be the next big superfood (and for good reason!).
Quinoa, Farro, Teff, Kasha, Amaranth 5 great grains
Here are 5 great grains you may not have heard of
A Guide to Identifying Grains, from Amaranth to Sorghum
En zo zien al die granen eruit!
Snoepje … ooit van mijn broer gekregen uit China… 😉
Kweekvlees
Het kweekvlees kost ongeveer 250.000 dollar per 100 gram. Voorlopig zal het dan ook nog niet in de schappen van de supermarkt liggen.
The war against butter is over. Butter won
Anglo-Dutch consumer products giant Unilever spent more than 20 years trying to beat butter at its own game. But the maker of Flora, Country Crock, and I Can’t Believe It’s Not Butter, appears ready to give up the fight.
Fish oil extracted from plant seeds
Scientists have genetically engineered plant seeds to contain Omega-3 fatty acids normally found in oily fish.
Tekort aan bijen dreigt in Europa
Vooral de opkomst van biodiesel is een mogelijke oorzaak van het tekort aan bijen. Biodiesel wordt gemaakt uit onder meer koolzaad en sojabonen. Daarvan zijn de laatste jaren veel velden aangelegd in Europa door regelingen om meer gebruik te maken van deze soort brandstof. Deze gewassen zijn afhankelijk van bestuiving door bijen.
Kromkommer
Over gekke groente, voedselverspilling, de Krommunity, idealen en actie in de taxi. Sinds november 2013 zijn we gefuseerd met een ander megatof no-waste initiatief: Too Good to Waste. We hebben onze krachten gebundeld om nog harder aan de weg te kunnen timmeren en food waste de wereld uit te helpen!
Granaatappel en Framboos moeten het afleggen….
In pot is Chiazaad 3,02 euro per 100 gram,
in een zakje 2,30 euro per 100 gram.
Witte Quinao is duurder dan rode…
En tenslotte hoopgevend nieuws:
Wie niets ziet in al die nieuwe hipster ontdekkingen
kan ook gewoon met de vertrouwdere
voedingsmiddelen aan de slag:
5 alternatieve superfoods
Tarwegras? Eet gewoon een stronk broccoli! Dat is net zo goed voor je en een stuk beter voor je portemonnee. Als je de superfoodevangalisten moet geloven, ziet een ideale dag er zo uit: de ochtend beginnen met een bakje yoghurt met chiazaad en camu bessen. In de middag eet je salade met blauwgroene AFA-superalgen en spirulina dat je wegspoelt met een tarwegrasshotje. En ’s avonds serveer je een soep van oceaanplankton en macawortel. Vast heel gezond, maar ook vreselijk duur. Er zijn alternatieven…
Meer weten over Duurzaam Voedsel of andere Trends?
TrendStrateeg Lieke Lamb is beschikbaar voor een Trendpresentatie, Dagvoorzitterschap, Column, TrendStrategie 4 U Sessie of Brainstorm: 070 511 44 44