TrendRede 2014 in 7 Trends


De TrendRede 2014 is een cadeau voor burgers, bedrijven en bestuurders in Nederland. De TrendRede wordt jaarlijks belangeloos samengesteld door 12 vooraanstaande trendwatchersDe TrendRede 2014 zal op de Tweede Dinsdag van September (10/09/2013) om 10:00 uur uitgesproken worden bij Seats2Meet in Utrecht. De livestream zal te zien zijn op www.TrendRede.nl.

Zie ook @TrendRedeTrendwatchers Norbert Mirani & Richard Lamb hebben de TrendRede 2014 hieronder samengevat in 7 Trends. Voor pers-accreditatie zie onderaan.

 

Barstende Bastions & Realistisch Positivisme
Het roer is om, de bastions van weleer staan op barsten. Toch lijkt het, voor wie oppervlakkig kijkt, nog niet echt te bruisen in de samenleving. Er zijn zelfs optimisten die langzamerhand een pessimistisch trekje krijgen, door tegenwerkende instanties, stroperige financieringsstromen en interne weerstanden. Het blijkt niet altijd eenvoudig om gevestigde kaders te doorbreken. De economische tegenwind van de afgelopen jaren heeft geleid tot een Realistisch Positivisme: men begrijpt dat de wereld niet meer wordt zoals vroeger. We zijn een nieuwe wereld aan het creëren.

Systeemelastiek & Stuwmeer van Innovatie
Richard Lamb en Tom KniesmeijerNederland is een stuwmeer van innovaties. Het wachten is op de doorbraak. Nieuwe technologie, een veranderde omgeving en een rijker menselijk bewustzijn dragen talloze mogelijkheden aan, die niet meer passen binnen de huidige knellende kaders en daarom hard botsen met het oude. Bestaande structuren beginnen te wankelen en regelgeving wordt overtreden. Wat we nodig hebben is Systeemelastiek. Om het stuwmeer aan innovaties te laten stromen is oprekken en vormverandering van bestaande systemen, structuren en regels noodzakelijk.

Weg van de Snelweg
Sluiproutes, onderweg genieten en de onbegrijpelijke overheid ontwijken. Het is het tijdperk waarin afbreken en opbouwen hand in hand gaan. Het is tijd voor mensen die recht willen doen door dwars te denken. Regels zijn gemaakt om te breken. Er is een herwaardering gaande van creativiteit en waarde creatie. Ter illustratie: AirBnB.com – een website waar mensen hun kamer kunnen verhuren – is nu al groter dan Hilton. De groei van dit peer-to-peer systeem wordt in Nederland vooral gehinderd door vastgeroeste regels.

TechnoTopia
De grootste uitdaging die we als mensheid hebben is geen technische. Het gaat om mindset en toepassing. Gaan we de nieuwe technologische mogelijkheden – zoals Big Data; The Internet of Things; InfoBesitas; Quantified Self; Technologische Singulariteit – toepassen vanuit ons bestaande en zo veelvuldig omarmde paradigma van consumptie en groei of vanuit menselijke maat en balans?

Maker Movement
Onder andere door de komst van de 3D Printer zijn productie-processen vrij beschikbaar gekomen voor iedereen. Miljoenen mensen ontwerpen en verhandelen inmiddels hun eigen kunst of creatieve producten via het internet. Objecten uit het dagelijks leven kunnen eenvoudig gekopieerd worden. Kortom: na Open Source Software hebben we nu de beschikking gekregen over Open Source Hardware.

Zelforganiserende dwarsverbindingen
Gelegenheidscoalities en dwarsverbindingen kunnen een alternatief bieden voor de achterhaalde rigide regelbrei die ons land moet laten groeien. Het oude paradigma moet worden verlaten om weer aansluiting te vinden bij deze tijd. Pas dan is er ruimte voor groei. Absolute controle bestaat niet. Nederland zit in een transformatiefase naar een verfrissende balanseconomie. We maken een rommelige overgang mee die wordt aangedreven door een fluwelen revolutie. Het draait niet om gepantserde idealen die tijdens massale protestacties luidkeels door een megafoon geschreeuwd worden. Het grote collectief is niet langer het natuurlijke ecosysteem voor het individu. In plaats daarvan vormt ieder individu voor iedere gelegenheid of probleem een eigen ecosysteem rondom zich. Mensen maken een verbinding met gelijkgestemden en passeren voorgekookte systemen.

Prism-break
Er is veel te doen om Big Data. Natuurlijk klinkt het angstig en moeten we overzicht hebben over onze persoonlijke gegevens. Maar anderzijds moeten we niet het kind met het badwater weggooien. We onderschatten de impact van de datarevolutie. Onze angst moet niet Big Brother zijn, maar Het Proces van Kafka: dat we ergens van beschuldigd worden zonder te weten waarom en op basis van welke informatie. Niet Prism is de toekomst, maar Prism-break, het geheel aan beschermingstechnologieën. Dwarse denkers en doeners creëren alvast software die ervoor zorgt dat je je eigen data kunt beheren.

Lees de gehele TrendRede 2014
De maatschappij verandert sneller dan ooit. De Nederlandse regelgeving lijkt het niet te kunnen bijbenen. Dat belemmert de groei. In de TrendRede 2014 wordt hier uitvoerig bij stilgestaan. Zie verder www.TrendRede.nl.

Quotes van de trendwatchers
De TrendRede 2014 is samengesteld door 12 toonaangevende trendwatchers. Hieronder van elk een quote op basis van de TrendRede 2014.

“De maatschappij moet leren van de natuur en gaan denken en handelen als in een ecosysteem met vertrouwen als een van de belangrijkste valuta.”
Christine Boland, trendanalist en consultant Trends & Mindsets

“We maken de omslag van mensen die structuren dienen naar netwerken die mensen dienen.”
Tony Bosma, futurist en trendwatcher Extend Limits en partner Ordina

“In 2020 geen verspillende overheid, geen crisis. Overheid 2.0 steunt de Doe-Het-Zelf burgers. Deel & Doe-Het-Zelf economie = nieuwe welvaart!”
Marcel Bullinga, futurist en trendwatcher Futurecheck

“Zoveel mogelijk ‘likes’ verzamelen? Onderzoek geeft aan dat mensen zich eenzamer voelen naarmate ze meer Facebook-contact hebben.”
Goos Eilander, marktonderzoeker en directer Trendbox

“In 2025 bestaat 50% van de werkzame bevolking uit ZP’ers. En de sharing economy is goed voor 50% van het BNP.”
Ronald van den Hoff, trendstrategist en mede-eigenaar Seats2meet.com

“De sociale revolutie: In plaats van individuen die samenvloeien in het geheel, gaat in de toekomst het geheel rondom het individu vloeien.”
Tom Kniesmeijer, toekomstpsycholoog Tom Kniesmeijer Strategie

“We gaan via de huidige ‘Transitie Economie’ (=recessie) tot 2020+ van een Groei Economie naar een Balans Economie.”
Richard Lamb, trendstrateeg en futuroloog, Bureau Trendwatcher.com

“NL is’n topbaggeraar, maar zelf dichtgeslibd door regels. Opschoning is noodzaak voor’n frisse kijk op actuele problematiek.”
Norbert Mirani, trendstrateeg, Science of the Time

“Leukeloosheid is de nieuwe levendigheid. Wanneer het allemaal leuk moet zijn; wie doet dan de leukeloze, maar noodzakelijke projecten?”
Carl Rohde, academisch trendwatcher, Science of the Times

“Een nieuw tijdperk vraagt om dwarsverbanden, dwars door kleilagen heen, en schijnbaar onmogelijke verbindingen tussen verleden en toekomst.”
Hilde Roothart, trendonderzoeker en oprichter Trendslator

“De 20ste eeuw was top-down, maar de 21ste is behalve bottom-up ook horizontaal. Het gaat dan ook om het netwerk en de kracht van connecties.”
Farid Tabarki, trendwatcher en oprichter Zeitgeist

“Systeemelastiek is nodig om structuren en regels op te rekken! We moeten meer ruimte maken voor een circulaire samenleving.”
Marie-Lou Witmer, merk- en trendstrateeg Witmer Consultancy

“We moeten ons openstellen voor wat er écht toe doet. We zullen nieuwe verbindingen moeten maken en oude structuren moeten doorbreken.”
Renée de Bruin en Loes van Eerd, studenten Fontys Academy of Creative Industries

 

Contact over de TrendRede 2014 en interview-aanvragen via:

LEWIS PR
Freek Janssen
+31 (0) 40 235 4600
+31 (0) 6 4100 4383
freek.janssen@lewispr.com

Dit bericht is geplaatst in News met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie