NIX18 Campagne van Start

TrendWatchers Lieke en Richard Lamb ambassadeur voor NIX18-campagne. 

NIX18 - 02

Vandaag (18 november 2013) start NIX18, een bewustwordingscampagne met de boodschap dat het best makkelijk en heel gewoon is om voor het 18e levensjaar niet te roken en drinken en daar met elkaar afspraken over te maken. Onderzoek wijst uit dat bijna heel Nederland het erover eens is dat het beter is voor de gezondheid om de leeftijdsgrens te verhogen van 16 naar 18. Dat zo’n cultuuromslag niet vanzelf gaat, dat beseffen ook zo’n 50 bekende en minder bekende Nederlanders.

 

Van Brownie Dutch tot trendwatchers-duo Lieke en Richard Lamb, Quinty Trustfull en Ronald Koeman, ze vertellen in hun verhaal van NIX hoe zij vanuit hun perspectief als oom, moeder, vader of nichtje met de leeftijdsverhoging omgaan. Deze verhalen zijn te vinden op www.nix18.nl.

Logo NIX18

Vanaf 1 januari 2014 ligt ‘niet roken en niet drinken onder de 18 jaar’ wettelijk vast, waarmee de nieuwe leeftijdsgrens ook in de wet vastgelegd is. Met dit gegeven in het achterhoofd wordt het essentieel dat we er als samenleving voor zorgen dat deze omslag ook een succes wordt. Uit onderzoek blijkt dat heel veel Nederlanders het al een goed idee vinden om de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak en alcohol naar 18 jaar te verschuiven. Ook onder jongeren onder de 18 jaar is er een meerderheid voor deze norm. Hoe later je begint met roken en drinken, hoe beter: dat weten we allemaal.

‘Je lichaam is een tempel’
De verhalen van bekende en minder bekende voetbaltrainers, psychologen, vaders, nichtjes, zangeressen, schrijvers, rappers, docenten, moeders, coaches, presentatoren, hockeyers, zussen, tennissers, cabaretiers en broers kunnen als een inspiratie voor Nederland dienen hoe hier mee om te gaan: in welk perspectief herken jij je?

Rapper Rotjoch wijst ons er bijvoorbeeld op dat je lichaam een tempel is waar je in woont, dus dat je er goed voor moet zorgen. Tennisser Jacco Eltingh vertelt over de afspraak met z’n zonen: niet roken, drinken of andere nare middelen voor hun achttiende en als tegenprestatie hun rijbewijs. Quinty Trustfull vertelt dat haar man Orlando, jeugdtrainer bij Ajax, zijn pupillen leert dat drank slecht is voor de spieropbouw en dat dit topsporters in spe flink afschrikt.

Lieke en Richard Lamb

Richard Krajicek doet een boekje open: hij heeft verstandig leren drinken, maar de dag dat hij Wimbledon won heeft ‘ie zich uiteraard flink aan de champagne gewaagd! Yvon Jaspers prijst de jongens die in haar jeugd een versiertruc uithaalden zonder drempelverlagende biertjes en trendwatcher Richard Lamb stelt dat: “NIX18 achteraf gezien wel eens het begin kan blijken te zijn geweest van een gezonde en bewuste generatie.”   

Trendwatcher Lieke Lamb: “Drank kan vaak vanzelfsprekend en bijna opdringerig aanwezig zijn. Zelfs als volwassene moet ik mij soms verantwoorden en moeite doen als ik alcohol wil afslaan.” Deze verhalen en meer zijn te vinden op www.nix18.nl.

De campagne NIX18 is een initiatief van het Ministerie van VWS en wordt onder andere ondersteund door het NOC*NSF, KWF Kankerbestrijding, het Longfonds, GGD Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Dit bericht is geplaatst in In the Media, Lifestyle & Tips met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.